e-Driver research

effectief onboarden van nieuwe chauffeurs

Voor nieuwe chauffeurs bij pakket- en koeriersdiensten onderzochten we bij Albert Heijn Delivery hoe onboarding van nieuwe chauffeurs effectiever kon en wat de oorzaak is van personeelsverloop.

Doelstelling onderzoek

Voor pakket- en koeriersdiensten is de onboarding van nieuwe chauffeurs een van de lastigste vraagstukken. Tegelijkertijd zijn er grote personeelstekorten. Die twee ontwikkelingen samen vormen een steeds groter risico voor de verkeersveiligheid. De doelstelling van het onderzoek is dan ook: hoe zorg je dat chauffeurs langer in dienst blijven en hoe leer je in korte tijd veilig rijgedrag aan.

e-Driver - Veilig rijden met minimale CO2-uitstoot.

Based on an average of 3 surveys per employee in 2018/2019

Hoe bereik je dat chauffeurs langer in dienst blijven?

Hoe bereik je dat chauffeurs langer in dienst blijven en hoe leer je ze in een korter tijdsbestek veilig en professioneel rijgedrag aan? We voerden bijna duizend analyses uit. Wat bleek? De twee belangrijkste succesfactoren voor een lager personeelsverloop zijn het werkplezier en de veiligheidsbeleving. En dat zijn precies twee onderwerpen die in basisopleidingen regelmatig onvoldoende aan bod komen. Werkplezier en veiligheidsbeleving blijken met laagdrempelige oplossingen relatief eenvoudig te verbeteren.

‘Red flag zone’

Onze analyse voorspelde vrij nauwkeurig welke starters binnen enkele weken de organisatie alweer zouden verlaten. De ‘red flag zone’ die we zo in kaart brachten bleek de oplossing om chauffeurs langer te behouden. Doordat dit kritieke moment nu inzichtelijk was, kon de leidinggevende op tijd in gesprek gaan met de medewerker. Dit is een erg belangrijke succesfactor, omdat er vaak maar weinig contactmomenten zijn tussen chauffeurs en hun leidinggevende. Een korte online training van Remco Claassen leert de leidinggevende hoe je zorgt dat medewerkers zich gehoord en gesteund voelen. Dit bleek dé doorslaggevende factor voor het behoud van chauffeurs.

e-driver

Minimaal tijdverlies, maximaal behoud

De oplossing die we ontdekten voor Albert Heijn Delivery is ook voor pakket- en koeriersdiensten en transportbedrijven interessant. Daarom hebben we onze aanpak vertaald naar een nieuwe dienst. De module New Employee Onboarding zorgt met minimaal arbeidstijdverlies dat medewerkers op het juiste moment ondersteuning krijgen van hun leidinggevende. Dankzij het versneld verhogen van zowel het risicobewustzijn als het handelingsperspectief, in combinatie met een periodieke analyse die ongeveer 45 seconden duurt, neemt het personeelsverloop significant af en de veiligheid toe.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Benieuwd hoe onze oplossingen jouw organisatie op weg helpen naar veilige en duurzame verkeersdeelname?

Vul je gegevens in en wij nemen contact op.

e-Driver - Veilig rijden met minimale CO2-uitstoot.

Collin Bell

Adviseur veiligheid en duurzaamheid

Kan ik je ergens mee van dienst zijn? Vul je gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Bellen of mailen kan ook: 030 – 305 0305 / info@edriver-solutions.com